DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatiePortugal
menu landinformatie PT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto PT
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Portugal informatie

Op zoek naar informatie over Portugal? Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft om uw vakantie naar Portugal goed voor te bereiden. Zowel het vasteland van Portugal als de eilanden, Madeira en de Azoren, komen aan bod.

Algemene informatie

Praia da Comporta strand - Alentejo - Vakantie Portugal
Praia da Comporta ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Santana - Wandelvakantie Madeira
Santana ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Gezellig Portugees balkon - Vakantie Portugal
Portugees balkon ⮞ Portugal
Strand in Praia do Vau - Algarve - Vakantie Portugal
Strand ⮞ Praia do Vau ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Berg op Pico - Eilandhoppen Azoren
Berg op Pico ⮞ Azoren ⮞ Portugal
Landschap in Noord Portugal - Fly drive
Landschap ⮞ Noord Portugal
Azulejos - Vakantie Portugal
Azulejos ⮞ Portugal
De Portugese haan als souvenir - Vakantie Portugal
Souvenirs ⮞ Portugal
Pasteis de nata - Vakantie Portugal
Pasteis de nata ⮞ Portugal
Caminhos de Ferre Portugueses - Vakantie Portugal
Caminhos de Ferre Portugueses ⮞ Portugal
Vasco de Gama brug in Lissabon - Stedenreis Lissabon
Vasco de Gama brug ⮞ Lissabon ⮞ Portugal
Landschap Portugal - Fly drive
Landschap ⮞ Portugal
Estoril strand - Vakantie Portugal
Estoril strand ⮞ Costa Lisboa ⮞ Portugal
Portugal heeft voor iedereen wat te bieden. Geniet van de zon en de zee in comfortabele strandoorden, de sfeervolle dorpjes en steden met elk zijn eigen historie, de mooie wijngaarden, de rustgevende landschappen, de vele monumenten en natuurlijk de prachtige natuur. Verblijf ook eens in een pousada (luxe staatshotels, die meestal gevestigd zijn in een historisch gebouw, zoals een oud klooster, kasteel, fort of landhuis) of in één van de accommodaties van de Solares de Portugal (kleine sfeervolle landhuizen, boederijen of cottages), deze ervaring mag u zeker niet missen!

Karakteristiek

Portugal is het meest westelijk gelegen land van Europa en maakt samen met buurland Spanje, Gibraltar en Andorra deel uit van het Iberisch Schiereiland. Inclusief de eilandengroep Azoren en het eiland Madeira in de Atlantische Oceaan is de totale oppervlakte van Portugal ruim 2x zo groot als Nederland. Het landschap van Portugal is gevarieerd, met o.a. een grillige Atlantische kustlijn, steil uit zee oprijzende rotsen, brede kustvlakten en de toppen van de centrale bergketen Serra da Estrela. Langs de oevers van de rivier Taag (Tejo) ligt de hoofdstad Lissabon met een vrij grote (jacht)haven, koninklijke paleizen, eeuwenoude kathedralen, smalle middeleeuwse straatjes, karakteristieke gevels met siertegels (zgn. azulejos) en vele winkels en restaurants.

De noordelijk gelegen havenstad Porto is in 1996 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet en staat o.a. bekend om zijn portwijn. Het populaire kustgebied Algarve ligt in het uiterste zuiden van Portugal en trekt jaarlijks vele toeristen. Deze kuststreek kenmerkt zich door vrijwel het hele jaar een aangenaam klimaat, pittoreske (vissers)dorpjes, lagunes, beschutte baaien met ruige rotsformaties en kilometerslange zandstranden. Tevens wordt de Algarve veel bezocht door golfliefhebbers, gezien het grote aantal golfbanen.

Ligging en grootte

Portugal is het meest westelijk gelegen land van het Europese continent. In het noorden en oosten wordt het begrensd door Spanje, in het zuiden en westen grenst het aan de Atlantische Oceaan. De in de Atlantische Oceaan en voor de kust van westelijk Afrika gelegen eilandengroep Azoren en de eilanden Madeira en Porto Santo behoren tevens tot Portugal. Grootte van het vasteland van Portugal: van noord naar zuid ca. 550 km en van oost naar west ca. 150 km. Azoren: 2.333 km², Madeira: 741 km² en Porto Santo: 41 km².

Historie

Portugal heeft gedurende een lange tijd toebehoord aan verschillende veroveraars, waaronder de Kelten, Lusitaniërs, Grieken, Carthagers, Romeinen, Visigoten en Moren. De Moren hebben in totaal 5 eeuwen over het Iberisch Schiereiland geheerst tot de christelijke herovering (zgn. reconquista). Het land werd een wereldmacht in de tijd van de ontdekkingsreizen met o.a. Madeira, de Azoren, Kaapverdische Eilanden, Angola, Mozambique, India en later Brazilië. Na het hoogtepunt in de 15e en 16e eeuw verloor Portugal veel van haar rijkdom en status met de vernietiging van Lissabon in de aardbeving van 1755, de bezetting door Napoleon en de onafhankelijkheid van Brazilië in 1822. In de 17e eeuw viel buurland Spanje binnen en bezette Portugal gedurende 60 jaar, gevolgd door Engeland in de 18e eeuw.

In 1910 werd uiteindelijk de toenmalige koning afgezet en werd de Republiek Portugal uitgeroepen. Na een militaire coup werd echter een dictatuur geïnstalleerd, die tot 1974 duurde. In het daaropvolgende jaar werden de Afrikaanse koloniën onafhankelijk. Portugal vocht vanaf 1916 mee in de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van de Entente (bondgenootschap met Engels-Franse verstandhouding). Portugal was neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1986 sloot Portugal zich aan bij de Europese Gemeenschap.

Religie

Ca. 95% van de bevolking is rooms-katholiek.

Taal

Portugees, maar in de belangrijkste toeristengebieden kan men terecht met Engels, Duits en Frans.

Klimaat

Portugal heeft voor het grootste gedeelte een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde tot koele, vrij natte winters. De verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land zijn echter aanzienlijk. Het noordelijke deel heeft een gematigder klimaat met ruim 2x zoveel neerslag dan aan de zuidelijke Algarve. Het gebied rondom de stad Porto behoort zelfs tot een van de natste van Europa. Ook zijn er grote temperatuurverschillen. Aan de kust bedragen de zomertemperaturen gemiddeld 20-24 ºC en in het noordelijke binnenland 18 ºC. De warmste maand is augustus met in het binnenland temperaturen, die kunnen oplopen tot boven de 40 ºC. De gemiddelde temperatuur aan de Algarve is in januari en februari 16 ºC en in juli en augustus ca. 28 ºC.

Het klimaat van de Azoren wordt door de zuidelijke ligging en de milde invloeden van de golfstroom vnl. gekenmerkt door milde temperaturen gedurende het hele jaar. Het eiland Madeira heeft enkele subtropische kenmerken met gemiddelde temperaturen tussen de 24 ºC in de zomer en 19 ºC in de winter.

De Algarve, de eilandengroep Azoren en het eiland Madeira kennen milde winters, waardoor deze tevens veel worden bezocht door overwinteraars.

Natuur

Portugal is landschappelijk een zeer gevarieerd land. Het noorden is groen en overwegend bergachtig, het zuiden daarentegen is veel vlakker en droger. Veel rivieren in Portugal vinden hun oorsprong in Spanje, waaronder de Minho, Douro, Taag en Guadiana. De Mondego en de Sado zijn de voornaamste rivieren die geheel binnen de landsgrenzen stromen. Aan de westkust vindt men vnl. eucalyptussen, vijgenbomen, olijfbomen, sinaasappelplantages, varens, kurkbomen en pijnbomen. Aan de zuidelijke Algarve zijn tevens veel cactussen en bloeiende planten, waaronder oleanders, camelia's en orchideeën. In het meest noordelijke deel van Portugal groeien o.a. eiken, tamme kastanjes, laurierbomen en esdoorns. De Serra de Estrela is de hoogste bergrug van het land. De hoogste berg van Portugal (op 2350 m) ligt echter op het eiland Pico, dat tot de Azoren behoort. In de Algarve, nabij de stad Faro, ligt het natuurpark Da Ria Formosa. Dit is een ca. 60 km lang lint van (schier)eilanden met daarachter een lagune. Dit moerasgebied (zgn. wetland) is van groot belang voor vele soorten trekvogels en sinds de jaren '80 is het een beschermd natuurgebied. Portugal kent veel (water)vogels, zoals de flamingo, reiger, eend en de zeldzame blauwe ekster. Verder leven er tevens grote roofvogels, waaronder de arend en buizerd. Andere dieren die in Portugal voorkomen zijn o.a. herten, otters, marters, lynxen en wilde zwijnen. Ook reptielen, zoals de kameleon, adder, Montpellier slang en hagedis, zijn in Portugal te vinden.

Cultuur

Dankzij de sterke invloed van de katholieke kerk is Portugal nog steeds een traditioneel en vrij conservatief land. Zo zijn er in vrijwel alle plaatsen religieuze festivals, waar de beschermheiligen worden geëerd. In veel plaatsen staan fraaie kathedralen, paleizen en andere bouwwerken, waarvan de gevels zijn versierd met typische Portugese tegeltjes, zgn. azulejos. De noordelijk gelegen stad Porto staat bekend om zijn karakteristieke, door Gustav Eifel ontworpen brug over de rivier Douro, de architectuur en de vele wijnhuizen, waar de befaamde portwijnen rijpen. In de oude, arme wijken van Lissabon is de Fado ontstaan. In veel van de hier gelegen bars klinkt nog altijd dit Portugese levenslied, dat de gevoelens van weemoed, blijdschap, melancholie en heimwee vertaalt.

Tradities en souvenirs

Typische Portugese producten zijn o.a. keramiek, handbeschilderd aardewerk, gouden en zilveren sieraden, lederwaren en producten gemaakt van kurk. Er zijn diverse Portugese danssoorten, die per streek verschillen. Enkele voorbeelden zijn de Vira, Chula, Modos, Bailes Mandados en Chotiça, die iets weg heeft van de Scottish dance uit de koloniale tijd. De muzikale begeleiding gebeurt veelal door de tamboerijn, doedelzak, fluit, harmonica, castagnetten en verschillende snaarinstrumenten.

Lokale keuken

De Portugese keuken bestaat grotendeels uit gerechten waarbij de natuurlijke smaak zoveel mogelijk behouden wordt. Veel gerechten zijn bereid met knoflook, olijfolie of piripiri (aromaat van rode pepers en olijfolie). Door de ligging aan zee wordt er veel vis gegeten. Voor Portugezen is niet het diner, maar de lunch de belangrijkste maaltijd. Deze vindt doorgaans plaats tussen 12:00-14:00 uur en bestaat uit een uitgebreide, warme maaltijd. 's Avonds rond 20:00 uur eten de Portugezen weer warm, maar dit keer minder uitgebreid. Er zijn veel regionale variaties en specialiteiten. Typische Portugese gerechten zijn o.a. Bacalhau (gedroogde, gezouten kabeljauw), Caldeirada (pittig gerecht van vis en schaaldieren, gekookt in een saus van tomaten, uien, knoflook en kruiden), Cataplana (mengeling van garnalen, krab, varkensvlees, kip en bacon), Cabrito (geroosterde geit), Caldo Verde (aardappelsoep met kool en worst) en als nagerecht Pasteis de nata (cakeje gevuld met slagroom/pudding). Verder staat Portugal bekend om haar port, afkomstig uit de wijnstreek Douro, waar tevens de stad Porto ligt. Port is er in de kleuren rood of wit en kan zowel zoet als droog van smaak zijn. Internationaal bekende Portugese wijnen zijn o.a. de Mateus Rosé, Dão, Bairrada, de lichte, droge en lichttintelende Vinho Verde (groene wijn) en Madeira-wijn.

Vervoer

De nationale luchtvaartmaatschappij is TAP Portugal. Het openbaar vervoer in Portugal is goed geregeld door de diverse bus- en treinverbindingen tussen de grote steden. De nationale spoorwegen van Portugal, Caminhos de Ferre Portugueses (CP), kent 3 soorten diensten, nl. Regional (stopt op de meeste stations), Intercidade (stopt alleen in een aantal grote steden) en Rapido (expresstrein tussen Lissabon en Porto). Het nationale bussennetwerk Rodoviaria Nacional (RN) en talrijke geprivatiseerde busbedrijven bieden busverbindingen aan in Portugal, waaronder ook langeafstandsbussen (RH Expressos). In de grote steden, zoals Lissabon, zijn o.a. bussen, metro (Metro-politano), ouderwetse elektrische trams (eléctricos), kabelbanen en liften (beide elevadores genoemd). De taxi's zijn crèmekleurig en voordelig naar West-Europese maatstaven. In steden worden meters gebruikt, maar vaak dient men van tevoren een prijs af te spreken. Er wordt rechts gereden. Het wegennet in Portugal is over het algemeen redelijk tot goed onderhouden. Vanuit het noorden loopt een snelweg via belangrijke plaatsen, zoals Porto, Coimbra en Lissabon, naar het zuiden. Van Lagos aan de Algarve tot aan de Spaanse grens loopt eveneens een snelweg. Voor het merendeel van de wegen moet tol betaald worden. Het land is zeer geschikt om een auto te huren.

Praktisch

Alarmnummer 112.
Elektriciteit 220-240V.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Portugal is van redelijk goede kwaliteit. In de grotere plaatsen zijn ziekenhuizen met een EHBO-post en daarbuiten zijn op veel plaatsen artsenpraktijken en apotheken met lange openingstijden. Veel artsen spreken Engels en in Lissabon is een Engels ziekenhuis. Geen vaccinaties verplicht. Kraanwater drinkbaar: ja, maar aangeraden wordt om flessen drinkwater te kopen.

Grensformaliteiten

Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. N.a.v. de Schengenovereenkomst is er in principe geen paspoortcontrole.

Munteenheid

Euro.

Nederlandse ambassade

Adres: Avenida Infante Santo 43-5°, 1399-011 Lissabon, Portugal.
Telefoonnummer: (+351) 21 391 4900 . Faxnummer: (+351) 21 391 4950.
E-mail: nlgovlis@netcabo.pt. Meer informatie op de website: portugal.nlambassade.org.

Prijzen

Het gemiddelde prijsniveau van het land is hetzelfde als in Nederland. Het is gebruikelijk om in eetgelegenheden een fooi te geven (5 à 10%). Officieel is het bedieningsgeld bij de rekening inbegrepen.

Telefoon

Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call mogelijk (800 800 310). Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00.31.

Tijdverschil

1 uur vroeger dan in Nederland. Op de Azoren is het 2 uur vroeger dan in Nederland.

Onze Portugal vakanties

Rondreizen en fly & drive vakanties, eilandhoppen reizen, fietsen in Portugal, wandelen in Portugal, golfen in Portugal en citytrips naar Lissabon en Porto.
footer portugal